تاریخ امروز:۳ مهر ۱۴۰۲
ضرورت رفو و ترمیم فرش

نکات کلیدی رفو و ترمیم فرش در منزل

۳٫۷
(۳)

فرش یکی از محصولاتی است که در اغلب خانه‌های ایرانی دیده می‌شود و از آن نه تنها برای پوشاندن زمین بلکه برای زیباتر کردن فضا استفاده می‌شود. خیلی خوب است اگر بتوان از این محصول به بهترین شکل نگهداری کرد اما گاهی ممکن است به طور ناخواسته فرش دچار آسیب شود. شستن زیاد از حد فرش، قرار گرفتن در معرض حرارت، ایجاد لک و کثیفی و … همه می‌تواند سلامت فرش را به خطر اندازد. اگر به هر دلیلی فرش شما در معرض یکی از آسیب‌ها قرار گرفت می‌توانید با استفاده از رفو فرش ایرادات آن را برطرف کنید. برای این کار باید ابزار مورد نیاز برای رفو کردن فرش را تهیه کنید.

این روزها شرکت‌هایی وجود دارند که با وجود تخصص بالا در زمینه فرش می‌توانند ایرادات فرش شما را رفع کنند. البته راه‌هایی برای ترمیم فرش در منزل نیز وجود دارد که در ادامه درباره آن‌ها صحبت می‌کنیم. اگر شما از افرادی هستید که فرشتان آسیب دیده و به دنبال راهی برای رفع آن هستید با ما همراه باشید. ما در این مقاله قصد داریم به موضوع رفو فرش برای حل مشکل سوختگی، ساییدگی، پارگی، پوسیدگی و به طور کل به توضیحاتی درباره رفو فرش بپردازیم.

رفو فرش در منزل

در صورتی که قصد دارید به ترمیم فرش در منزل بپردازید باید بدانید که قبل از آن لازم است مراحل آماده سازی را انجام دهید. برای اینکه در هنگام رفو فرش نهایت دقت و ظرافت رعایت شود در شروع کار تمامی آلودگی‌ها و غبار فرش را پاک کنید. در واقع رفو فرش همیشه بعد از نظافت کامل فرش صورت می‌گیرد.

راهکارهای موثر رفو فرش در منزل

برای اینکه مقاومت و استحکام فرش حفظ شود لازم است که قبل از هر کاری شیرازه‌دوزی و پرداخت ریشه انجام شود. آنگاه نوبت استفاده از نخ‌های کلافی برای ترمیم و رفوی فرش می‌شود. رنگ نخ‌های کلافی باید به گونه‌ای انتخاب شود که متناسب با رنگ زمینه فرش باشد. شما می‌توانید این کار را چندین بار در فواصل زمانی مختلف انجام دهید‌. در واقع رفو فرش صرفا با یک بار رفو تمام نمی‌شود و فرش‌هایی وجود دارند که در طول عمر خود بارها مورد رفو و ترمیم قرار گرفته‌اند. اینکه برخی از فرش‌ها با وجود بارها رفو شدن زیبایی خود را حفظ کرده‌اند همه حاکی از مهارت و ظرافت عمل استاد کار می‌باشند.

مطالب بیشتر: زردی فرش پس از شست و شو

رفو فرش سوخته در منزل

ممکن است برای هر خانه‌ای پیش بیاید که فرش آن در اثر بی‌دقتی یا بی‌توجهی در معرض سوختگی قرار بگیرد. این اتفاق می‌تواند باعث آزردگی بسیاری از خانم‌های خانه‌دار شود. با این حال بهتر است بدانید که رفو فرش سوخته یکی از راه‌هایی است که می‌تواند ظاهر فرشتان را حفظ کرده و مشکل آن را رفع کند. قبل از هر چیز باید توجه کنید که فرش با چه چیزی دچار سوختگی شده است و بر اساس آن به ترمیم فرش بپردازید.

رفو فرش ماشینی سوخته

در صورتی که فرش ماشینی شما به هر دلیلی دچار سوختگی شد برای رفو آن می‌توانید از یک ریش‌تراش یا موچین استفاده کنید. در این روش باید از قسمت سالم فرش مقداری پرز جدا کنید. البته توجه داشته باشید که پرزها متناسب با نقش فرش در قسمت موردنظر باشد. در این هنگام به قسمت سوخته شده مقداری چسب بزنید آنگاه پرزها را روی چسب قرار دهید تا جذب آن شود. پس از آن یک شی سنگین مثل کتاب حجیم روی آن قسمت قرار دهید تا زمانی که چسب خشک شود. از این روش برای رفو موکت سوخته هم می‌توانید استفاده کنید.

رفو فرش سوخته با سیگار

اگر فرش شما با سیگار سوخته باشد در ابتدا باید یک کاغذ سمباده روی سطح سوختگی بکشید. پس از آن با استفاده از جارو قسمت‌های ساییده شده با سمباده را از روی فرش جمع‌آوری کنید. در این هنگام اگر هنوز اثرات سیاهی روی فرش باقی مانده بود می‌توانید با نوک یک قیچی اثرات سیاهی را به آرامی از بافت فرش جدا کنید. پس از انجام این کارها اگر باز هم لکه روی فرش باقی مانده بود از محلول آب اکسیژنه استفاده کنید. باید محلول را طوری تنظیم کنید که یک قسمت آن آب اکسیژنه و ده قسمت آن آب باشد. محلول آب اکسیژنه را با استفاده از یک دستمال تمیز روی قسمت مورد نظر بکشید. در نهایت این قسمت را با آب شستشو داده و سپس آن را خشک کنید.

رفو فرش سوخته با زغال

رفو فرش سوخته با زغال با وجود شباهت زیاد به رفو فرش سوخته با سیگار، تفاوت‌هایی هم با آن دارد. در صورتی که فرش شما با زغال سوخته باشد می‌توانید همان مراحل رفو فرش سوخته با سیگار را انجام دهید با این تفاوت که پس از کوتاهی پرزهای سوخته از شامپو فرش استفاده کنید. برای این کار محل آسیب دیده را با یک لایه ضخیم از شامپو فرش بپوشانید و صبر کنید تا کاملا خشک شود. پس از خشک شدن روی قسمت موردنظر جاروبرقی بکشید. پس از این مرحله چنانچه هنوز آثار سوختگی روی فرش باقی مانده بود می‌توانید از یک محلول رنگبر ضعیف بر رفع اثر باقی مانده استفاده کنید. با همه این موارد، در صورتی که سوختگی فرش خیلی عمیق باشد برای رفو به قالیشویی مراجعه کنید.

ترمیم پارگی فرش ماشینی

برای ترمیم پارگی فرش ماشینی می‌توان از سوزن رفوگری استفاده کرد، به این صورت که به وسیله سوزن دو قسمت به یکدیگر دوخته می‌شوند. رنگی هم که برای رفوی فرش مورد استفاده قرار می‌گیرد باید با رنگ فرش همخوانی داشته باشد. اگر قسمت موردنظر علاوه بر پارگی دچار پوسیدگی هم باشد باید ابتدا پوسیدگی ترمیم شود سپس لبه‌ها به یکدیگر دوخته شوند.

وسایل مورد نیاز برای ترمیم فرش

ابزار مورد نیاز برای رفو کردن فرش

رفو فرش نیز مانند هر کار دیگری نیاز به ابزاری دارد که با استفاده از آن بتوان رفویی با ظرافت و دقیق انجام داد. انجام این کار نیازمند مهارت ویژه‌ای است به طوری که قسمت موردنظر بعد از ترمیم طبیعی جلوه کند. طبیعی بودن و قابل تشخیص نبودن محل ترمیم به مهارت استاد کار و ابزار مورد استفاده بستگی دارد. از مهمترین ابزار مورد نیاز برای رفو کردن فرش می‌توان به قلاب، چاقو، سوزن چنگال و کیله بروس قالی اشاره کرد. علاوه بر این‌ها، ابزارهای دیگری چون دار رفوگری، شانه رفوگری، قاشین برای باز کردن پرزها، قیچی‌های صاف و معمولی، قیچی پرداخت، انبردست یا دم باریک به منظور خارج کردن نخ، تخته شیب‌دار، انگشتانه، میخ کش، نوار چرمی، موم، درفش و گاز انبر نیز برای رفو فرش مورد استفاده قرار می‌گیرند.

رفو و ترمیم لبه های ساییده شده فرش

یکی از موضوعات در مورد فرش‌های چندین ساله، ساییده شدن لبه‌های فرش است. معمولاً ریشه‌های فرش بیش از سایر قسمت‌های فرش دچار ساییدگی می‌شود و گاهی این ساییدگی آنقدر ادامه پیدا می‌کند که ریشه‌های فرش از بین می‌روند. برای رفو قسمت‌های ساییده شده فرش باید شیرازه‌دوزی یا پرداخت ریشه فرش انجام شود. البته قبل از هر کاری لازم است به جدا کردن قسمت‌های ساییده شده یا پوسیده از عمیق‌ترین قسمت بپردازید. برش قسمت آسیب دیده را می‌توان با استفاده از قیچی پشم چینی، چاقو و وسایلی مانند این‌ها انجام داد. سعی کنید قسمت‌های برش داده شده را پیش خود نگه دارید زیرا ممکن است در مراحلی از رفو کردن لازم شوند. در صورتی که شدت ساییدگی زیاد بود بهتر است ابتدا لبه‌ها پوشانده شود سپس شیرازه دوخته شود آن‌گاه ریشه‌ها وصل گردد.

مطالب بیشتر: تمیز کردن لکه جوهر از روی فرش

ترمیم حاشیه های فرش

قبل از اینکه رفو فرش انجام شود لازم است تمامی ریشه‌ها و لبه‌های ساییده شده فرش جدا شوند. انجام این کار ضروری است زیرا در غیر این صورت، نتیجه رفوی انجام شده ضعیف خواهد بود. پس از جدا کردن حاشیه‌های ساییده شده نوبت به پوشاندن لبه فرش می‌رسد و در نهایت باید شیرازه مناسب با نقش فرش روی لبه آن دوخته شود.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز ۳٫۷ / ۵٫ تعداد آرا: ۳

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *